Minnen finns inte bara i hjärnan
Bild: DepositphotosVi har länge trott att hjärnan är det enda organet som kan lagra minnen. Men ny forskning visar att även andra celler i kroppen kan lära och minnas.
Forskare vid New York University har upptäckt att celler från både nervvävnad och njurvävnad kan lära sig och bilda minnen på ett sätt som liknar hur hjärnceller fungerar. Detta öppnar upp för nya möjligheter att förstå hur minne fungerar och kan potentiellt leda till nya behandlingar för minnesrelaterade sjukdomar.
I studien, som publicerades i Nature Communications, utsattes cellerna för olika mönster av kemiska signaler, liknande hur hjärnceller utsätts för neurotransmittorer när vi lär oss något nytt. Cellerna svarade genom att aktivera ett "minnesgen", vilket är samma gen som hjärnceller aktiverar när de lär sig något nytt.
Forskarna upptäckte att cellerna kunde skilja på regelbundna och oregelbundna mönster av kemiska signaler. Detta fenomen, som kallas för "massed-spaced effect", innebär att vi lär oss bättre när vi studerar med pauser än när vi försöker lära oss allt på en gång.
Denna upptäckt kan leda till nya sätt att förstå och förbättra lärande och minne. Det kan också hjälpa oss att förstå hur olika sjukdomar, som diabetes och cancer, påverkar kroppens celler och deras förmåga att lära och minnas.
Genom att utforska dessa nya insikter kan vi öppna upp för en helt ny värld av möjligheter inom medicin och biologi.